Ministerul Finanţelor propune alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei privind garanţiile care pot fi emise pentru ediţia din acest an a programului “Noua Casă”, modificând şi completând astfel HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program, se menţionează într-un comunicat remis in 11 februarie 2022 de instituţie.
Programul Prima Casă devenit Noua Casă din 2020 este unul guvernamental, destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.
Cine este eligibil pentru Programul Noua Casă?
Ghidul programului arată că cei care doresc să beneficieze de pe urma acestui program trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele situații:
-Să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
-Să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
„Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor.
Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.
Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.”, se mai explică, printre altele, în ghid.
Pentru locuințele cu preț de maximum 70.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%.
Pentru locuințele cu preț între 70.001 Euro si 140.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%.
Noua Casă 2022 prevede ca locuințele cu preturi cuprinse între 90.000 și 140.000 de euro să poată fi cumpărate cu TVA de 5%.
În cadrul Programului Noua Casă 2022 pot fi achiziționate și locuințe a căror valoare depășește 140.000 euro, însă proprietarul trebuie să achite diferența din alte surse.
Ghidul Programului mai arată că dobânda este variabilă, fiind calculată în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor, la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2 procente.
Ministerul Finanțelor vine cu modificări majore in ceea ce privește asigurarea locuinței. Practic, se modifică valoarea de piață a locuinței la care se încheie asigurarea, și vor fi asigurate toate riscurile. Ca urmare, Ministerul Finanțelor propune instituirea obligativității beneficiarului de a asigura locuința la o valoare acoperitoare pe tot parcursul perioadei de creditare. În acest sens, se introduce prevederea referitoare la asigurarea locuinței la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, față de prevederea existentă de a asigura locuința, în orice moment, la valoarea de piață de la momentul acordării garanției.
Astfel, se propune încheierea de polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate la o valoare acceptată de catre o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață a locuinței, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern.
Din 2009 și până în prezent, programul (lansat inițial sub denumirea de Prima Casă) a fost un real succes pe piața rezidențială. S-au acordat, în total, nu mai puțin de 321.073 de garanții. De asemenea, datele oficiale de la Ministerul Finanțelor ne arată că au fost și promisiuni de garantare în valoare totalã de 29,90 miliarde lei.
Cu Programul Noua Casa puteti alege sa achizitionati una dintre urmatoarele proprietati: