Mituri despre vilele tip duplex si teorema cuparatorilor de vile
( sau de ce aleg clientii vile de un anumit fel)
Daca ar fii sa incep sa caut sa mi cumpar o casa( vila ) pe pamant probabil ca tipul casei (duplex sau individuala) ar fii a V a rubrica pe care mi as pune-o pe hartia cu ‘’Obiective de atins ale vilei pe care vreau sa mi o cumpar”
Faceti astfel de hartii ? Daca nu va spun din experienta ca ar fii bine sa aveti scris acele obiective,daca da, inseamna ca sunteti cu 3 pasi inainte tuturor celor care nu fac acest lucru.Ba chiar cu 5 pasi inainte
In fine , revenind la hartia cu “obiective de atins’’ am sa va spun ca intodeuna apreciez clientii care stiu dinainte ce vor si vin cu acesta hartie mental implementata. Pe prima pozitie ale obiectivelor 95 % din clienti pun “ZONA’’( sau zonele) pentru ca mai apoi in urmatoarele pozitii sa fie numarul de camere, suprafata casei, suprafata terenului,cum tot asa dupa rubrica V a ( duplex sau individuala) urmeaza imbunatatirile,pozitionarea cardinala,numarul de locuri de parcare,vecinii si vecinatatile(infrastructura,scoli,supermarketuri)..si ar mai fii cateva rubrici care tin de individualitatea fiecaruia.Am sa va spun si de ce am facut acesta introducere dar un pic mai incolo…
In 17 ani de imobiliare am intalnit clienti care prefera doar casele individuale dar si clienti care nu au nimica impotriva vilelor tip duplex. Initial am crezut ca este o treaba care tine mai mult de perceptie sau daca vreti de “gust” . De fapt este mai mult de atat. Am sa explic si acesta ipoteza mai jos.
Totusi, printre obiectiile pe care le am auzit vis a vis de alegerile clientilor pentru cele doua tipuri de constructii cateva am sa le redau mai jos chiar daca nu sunt cuvant cu cuvant asa cum au fost spuse .
“Peretele despartitor dintre vile este comun si o sa mi aud vecinul la fel ca la bloc”
Parte din acesta afirmatie poate fii adevarata adica partea cu “ peretele comun” care desparte vilele.Dar ceea ce nu se stie este legata de faptul ca peretele comun trebuie sa aiba un rost ( mai ales pentru vilele tip duplex nu si cele tip condominium) si astfel peretele comun nu prea mai este comun.Si de fapt daca vorbim de un rost acesta exista intodeuna intre doi pereti. Si uite cum un perete comun a devenit…doi pereti comuni.
Daca mai socotim si ca acestia sunt izolati , practic transferul fonic nu mai exista..Cel putin in interior. Sigur ca daca vrei sa reeditezi inceputul videoclipului lui Michael Jackson “ Black or White” ( cel cu chitara electronica- stiti Macaulay Culkin) atunci vei face ceva zgomot din plin chiar si printr-un perete cvatriplu.
Mai mult decat atat in zona asa zisului perete comun majoritatea caselor ( sigur ca exista si exceptii) sunt facute astfel incat acolo sa fie construita casa scarilor. Practic sunt doua case ale scarilor una in oglinda fata de cealalta fiecare, binenteles, deservind partea ei de duplex. Iar pe extremitatile duplexului, adica acolo unde sunt pereti singulari, se pun deobicei dormitoarele sau sufrageria de la parter sau alte camere.
Asa ca slabe sanse sa ti auzi vecinul cu atat mai mici decat la orice bloc din Bucurestiul acesta.
http://www.zonere.ro/proprietati/vilele-arhitectului-berceni-3-posibilitati-de-achizitie/3906271
Am pus si un link cu o vila tip duplex. Asa puteti vedea diferenta dintre grosimea peretului comun in comparatie cu peretii exteriori.
Apropo duplexul de sus este in Berceni pe malul lacului si este la vanzare cu un pret exceptional.
( daca tot am pus link ul)
“ Nu putem modifica si daca vreodata vrem sa suprainaltam sau chiar sa o daramam si sa facem altceva in locul ei este clar ca nu putem”
Hmmmm! Si aceasta afirmatie este partial adevarata.Sigur ca nu ai cum sa darami vreodata o parte a unui duplex pentru a face un alt tip de casa pe acceasi suprafata de teren. Asta este de genul “noaptea minti”.Eu nu am auzit vreodata ca cineva sa faca asa ceva.Mai mult ca sigur ca nu vei avea voie cu nici un tip de certificat de urbanism ( act obligatoriu pentru orice tip de autorizare de constructie,inclusiv pentru demolare sau consolidare si extindere). Dar asta nu inseamna ca daca chiar vrei sa faci extindere, nu se poate. Ba da acest lucru este posibil dar la fel respectand cerintele Certificatului de Urbanism emis de Primaria din zona aceea.
Deci daramare nu se poate dar se poate extindere. Desigur din experienta mea 98% din clientii care vor sa faca extindere iau in calcul mai intai sa faca extinderea printr o achizitie la o alta proprietate nicidecum sa faca santier in actuala casa dip duplex.Asa ca mai amenajezi o terasa de vara sau ca mai faci in curte un pavilion de pus ustensile casei sau ca faci o “aplecatoare” tip garaj, este posibil fara doar si poate.Dar daca vorbim de extindere prin inaltare ( si Urbanismul o permite) majoritatea vand si cauta sa cumpere, asa cum am mai spus, decat sa faca santier in casa.
‘’ Nu cumpar duplex pentru ca pot avea vecini mai putin prietenosi sau chiar nesuferiti”
Da clar, chiar si eu pot fii nesuferit sau mai putin prietenos pentru altii. Este adevarat ca” profilul” vecinului pentru vilele tip duplex este diferit pentru fiecare dintre noi. Pe de alta parte in acesta “ ecuatie” in care trebuie sa cauti sa ai vecini buni pentru ca deh stai la duplex si nu vrei sa ai o viata grea in noua ta casa,lucrurile stau un pic diferit. Nu as vrea sa intru in partea aceea de psihologie in care se spune ca asa cum ii vezi pe cei din prejurul tau, de fapt (oglindire parca se numeste) asa esti tu, ci vreau sa va spun ca nu ai o garantie in acest sens nici cand stai la o vila individuala.
Apropo de asta, vis a vis de casa mea la vre-o 400-500 m sa deschis un salon de evenimente. Nici nu vreti sa stiti ce putini sunt 500 m cand ai in preajma un salon de evenimente.Va spun eu ca atunci cand am cumparat nu era acolo nimica.
Asadar pentru vilele tip duplex este bine sa stii cine este vecinul si sau cine va fii vecinul.Poti de exemplu sa te imprietenesti cu agentul imobiliar care ti-a vandut partea ta de duplex. Atunci cand are client pentru cealalta jumatate roaga l sa ti spuna cum si cine sunt noii vecini.. Deaemenea comunicarea din ziua de astazi este fenomenala asa ca un post pe Facebook in care cauti chiar si tu vecini pentru tine (sigur prin intermediul agentului ca deaceea vrei sa te imprietenesti cu el) poate fii o masura de incredere pentru viitorii tai vecini.Si exemplele despre cum poti face acest lucru pot continua.
Uite pentru situatia in care deja ai un vecin nou venit in cealalta vila din duplexul tau si nu stii nimica despre el mi-a venit acum un exemplu de „ce poti face” chiar acum in minte. Stiti filmele acelea americane in care noul venit in cartier se trezeste la usa cu vecinii care aduc cate ceva.( o placinta,un tort,o mancare buna).De ce credeti ca fac acest lucru. Pai din cel putin doua motive si unul sigur este acela de a vedea cine este,cum este, noul vecin si al doilea pentru a se cunoaste,a se imprietenii.
Pana la urma este mai simplu si i-ti vine si mai usor sa i spui unui prieten ” spune i lui fitu sa dea chitara electronica mai incet” decat unuia pe care nu l cunosti.
“ Nu mi plac duplexurile pentru ca mi pierd intimitatea”
Sau
‘’ Nu vreau duplex pentru ca sunt gen apartament la comun’’
Sau
‘’ Nu vreau duplex pentru ca vreau sa am casa mea nu impreuna cu altii”
A-ti observant un tipar pana cum ? Bine in afara de multe temeri! Uitati ce am observant eu atunci cand clientii cumparatori de vile trebuie sa aleaga intre vile tip duplex sau vile individuale.
Am observat ca acest comportament de a alege se bazeaza de cele mai multe ori pe un singur BENEFICIU. Care este acela? E bine..este vorba de …..PERFORMANTA!
Am sa va dau un exemplu pentru a intari ceea ce spun:
Am vandut duplex de 450.000 euro si nu am reusit sa-i vand aceluiasi client o casa individuala de 400.000 euro.
Am vandut vila individuala de 180.000 euro cu un client care nu a vrut duplex la acelasi pret.
Performanta asa cum o vede fiecare ( a se citi statut social , sau stima de sine sau ego ) este ceea ce face ca alegerea sa incline spre un anumit tip de vila sau altul. Restul sunt doar obiectii care ascund in esenta aceeasi PERFORMANTA.
Am sa intaresc ceea ce spun intrebandu va pe fiacare ce ati alege intre :
Duplex Vatra Luminoasa sau Vila individuala in Theodor Pallady. Ambele la acelasi pret.( sau diferente de +/- 5% valoric)
Va garantez ca peste jumatate vor alege duplexul pe VATRA Luminoasa.M am facut inteles?
Sigur ca alegerea tine si de bugetul alocat achizitiei si astfel daca ar fii sa fac o formula a deciziei de achizitie vile individuale versus vile tip duplex as spune asa:
Valoare casa + Tip de casa + + + PERFORMANTA
Impartit EGAL
la Zona ( statut social)
Poate parea un pic grobian sa clasific oamenii in functie de statutul social.Stiu initial si eu am crezut ca alegerile oamenilor sunt date de zona …si atat. Nimeni nu mi a spus ca este vorba de ZONA CEA MAI BUNA din ZONA PE CARE SI- O DORESC. Si de ce vrem ce este cel mai bun? Si de ce legam ce este cel mai performant in viata noastra de tipul casei?
(bine la noi mai trec vre-o 20 de ani sa intelegem ca statutul social(performanta) nu este legat de marca si anul masinii pe care o conducem- dar asta este o alta poveste)
Raspunsul cred ca este cu mii de ani in urma generatiei noastre. Posibil ca triburile care aveau pestera cea mai mare sa fie si cele mai prospere sau capetenia tribului sa fie singurul care are o pestera alaturata numai a lui.Cert este ca alegerea unei vile tip duplex versus alegerea unei vile individuale tine exclusiv de aspectul( beneficiul) PERFORMANTEI fiecaruia.
In cazul in care mai ai ceva nelamuriri privind ipoteza mea te invit sa vezi vilele tip duplex pe care le avem in Comuna Berceni. In zona cea mai buna din Zona Berceni si anume pe malul lacului.Cu siguranta ca vei fii incantat sa vezi apusuri sau rasarituri de soare unice sau poti folosi teorema mea si vei vedea de ce este o performanta sa ai VILA pe malul unui lac.
DaniMirc